top of page
Foto van schrijverArt of Hearing | Dyon Scheijen

Het Glas Halfvol of Halfleeg? Laten We Het Groter Maken!

De bekende uitdrukking “het glas is halfvol of halfleeg” verwijst naar hoe mensen naar hun leven kijken. De optimist ziet het glas halfvol: ze focussen op wat ze hebben en wat er goed gaat. De pessimist ziet het glas halfleeg: ze richten zich op wat ontbreekt, op de tegenslagen en de obstakels. Deze kijk op het glas vertelt ons iets over ons perspectief, maar het mist een cruciaal inzicht: wat als we ons niet alleen bezig zouden houden met de inhoud van het glas, maar met de grootte ervan? Wat als we het glas groter kunnen maken?



Wat Betekent Het Glas?


Het glas is een krachtige metafoor voor onze mentale en emotionele draagkracht. Het symboliseert de hoeveelheid stress, zorgen, en uitdagingen die we kunnen dragen in ons leven. Iedereen heeft zo’n glas: bij de één zit het bijna vol, bij de ander is het nog maar half gevuld. Hoeveel stress je aankunt, hangt dus af van de grootte van je glas. Maar hier komt een belangrijk inzicht om de hoek kijken: we kunnen niet alleen invloed uitoefenen op wat er in ons glas terechtkomt, maar ook op hoe groot dat glas is. En dát is waar de echte kracht ligt.


Het Glas Vergroten: Hoe Doe Je Dat?


Het mooie van deze metafoor is dat het glas niet vaststaat. We kunnen werken aan het vergroten van onze draagkracht, zodat we beter kunnen omgaan met de uitdagingen in ons leven. Maar hoe doe je dat? Hier zijn een aantal manieren waarop je jouw glas groter kunt maken:


Zoek naar Energiegevers


Energiegevers zijn de dingen in je leven die je opladen en je vreugde geven. Denk aan tijd doorbrengen met dierbaren, een hobby beoefenen, de natuur in gaan, of simpelweg rust nemen. Door bewust meer tijd te besteden aan deze energiegevers, vul je de bovenkant van je glas met dingen die je sterker maken. Hoe meer positieve energie je toevoegt, hoe meer ruimte je creëert voor jezelf om de uitdagingen van het leven het hoofd te bieden.


Leer Accepteren Wat Je Niet Kunt Veranderen


Het glas halfvol zien is waardevol, maar nog krachtiger is het vermogen om te accepteren dat sommige dingen nu eenmaal niet veranderen. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) biedt hier een belangrijk perspectief. Het leert ons om onze worsteling met onvermijdelijke moeilijkheden los te laten en in plaats daarvan te focussen op wat we wél kunnen doen. Door die acceptatie groeit je glas; je vergroot je vermogen om te leven met ongemakken zonder dat ze je volledig beheersen.


Vergroot Je Veerkracht Door Zelfzorg


Zelfzorg is essentieel voor het vergroten van je glas. Dit betekent zowel fysiek goed voor jezelf zorgen (gezonde voeding, beweging, slaap) als mentaal (stressmanagement, meditatie, mindfulness). Veerkracht bouw je op door regelmatig stil te staan bij wat je nodig hebt, zodat je op moeilijke momenten niet meteen overspoeld wordt. Door jezelf regelmatig op te laden, voorkom je dat je glas te snel vol raakt.


Omarm de ‘Stenen’ in Je Glas


Sommige gebeurtenissen in ons leven – zoals het verlies van een dierbare, ziekte, of een scheiding – blijven als zware stenen in ons glas liggen. We kunnen deze stenen niet verwijderen, maar we kunnen ons glas wél groter maken zodat er meer ruimte omheen ontstaat. Dit betekent dat we niet proberen de pijn of de last van die gebeurtenissen te ontkennen, maar leren eromheen te leven. Deze acceptatie en verwerking helpen je glas groeien, zodat je meer aankunt zonder overweldigd te raken.


Een Groter Glas Creëert Ruimte Voor Groei


Wanneer je leert je glas te vergroten, zie je dat er meer ruimte komt om met levensuitdagingen om te gaan. Het vergrote glas biedt je de kans om niet alleen te focussen op de moeilijkheden, maar ook op de mogelijkheden die er zijn om te groeien. Het gaat niet alleen om het beheersen van stress of het aanpakken van klachten zoals tinnitus, hoofdpijn of angst, maar om het creëren van ruimte voor jezelf om die klachten te kunnen dragen zonder dat ze je leven overnemen.


Controle Loslaten en Ruimte Creëren


Wat veel mensen doen wanneer ze stress ervaren of klachten hebben zoals tinnitus, is proberen de controle terug te krijgen. Maar zoals het glas laat zien, gaat het niet altijd om het elimineren van de prikkel zelf (zoals het geluid van tinnitus). In plaats daarvan kun je werken aan je vermogen om de prikkel er te laten zijn zonder dat het je volledig uit balans brengt. Dit is niet gemakkelijk, maar het is wel mogelijk. Door het glas te vergroten, wordt de prikkel minder overheersend en ontstaat er ruimte om andere dingen in het leven aandacht te geven.


Audiologie en ACT: Een Multidisciplinaire Aanpak


De audiologie, en in het bijzonder het omgaan met klachten zoals tinnitus, vereist een brede kijk op het leven van de patiënt. Dit vakgebied kijkt niet alleen naar het gehoor, maar naar hoe geluiden, prikkels, en stress samenhangen met ons brein, onze sociale contacten en ons welzijn. Acceptance and Commitment Therapy (ACT) biedt daarnaast een krachtig hulpmiddel om deze klachten te benaderen vanuit een perspectief van acceptatie en waarden. Samen helpen audiologie en ACT om niet alleen het probleem aan te pakken, maar ook om het glas van de patiënt te vergroten.


Of je nu het glas als halfvol of halfleeg ziet, is minder relevant dan de vraag: hoe groot is jouw glas, en kun je het groter maken? Door je bewust te richten op energiegevers, acceptatie, zelfzorg en het omarmen van onvermijdelijke uitdagingen, vergroot je je draagkracht. Dit proces maakt niet alleen je glas groter, maar geeft je ook de veerkracht om beter om te gaan met de onvermijdelijke moeilijkheden van het leven.


En dat is de sleutel: in plaats van te focussen op wat je mist of wat je problemen zijn, kun je je energie steken in het creëren van ruimte. Zodat je niet alleen overleeft, maar weer voluit kunt leven.


Het Belang van Balans: Een Groter Glas, Niet Meer Inhoud


Hoewel het vergroten van je glas essentieel is om beter met stress en uitdagingen om te gaan, is het net zo belangrijk om de balans te bewaken. Het doel van een groter glas is niet om ruimte te creëren voor nóg meer lasten of verantwoordelijkheden, maar juist om ruimte te maken voor jezelf. Als je bij elke gelegenheid je glas weer vult met nieuwe verplichtingen, risico’s of stress, loop je opnieuw het gevaar dat het overloopt.


Het vergroten van je glas betekent niet dat je meer kunt of moet dragen. Het gaat erom dat je meer ruimte hebt om veerkrachtig te blijven en beter om te gaan met wat er al is. Balans is essentieel. Het is dus belangrijk om, zelfs als je glas groter is, niet continu te blijven vullen met nieuwe taken en zorgen. De rust en energiegevers die je hebt opgebouwd, moet je blijven koesteren. Die zorgen ervoor dat je glas niet opnieuw te vol raakt, maar dat je die ruimte gebruikt om stabieler en veerkrachtiger te zijn.


Het komt neer op bewust leven: weten wanneer je even pas op de plaats moet maken, zodat je glas vol genoeg blijft met de goede dingen, zonder dat het overloopt.


Laten we dus niet langer enkel praten over een halfvol of halfleeg glas. Laten we het ook hebben over hoe we ons glas kunnen vergroten.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page