top of page
Foto van schrijverArt of Hearing | Dyon Scheijen

Op zoek naar een kompas: Een persoonlijke reis met ACT

Nog geen dertig, net klaar met zijn studie, en altijd gesteund door een stabiele thuisbasis. “Ik heb eigenlijk nooit echte tegenslagen gekend,” geeft deze millennial eerlijk toe. Hij woont nog bij zijn ouders, heeft kort geleden zijn eerste serieuze relatie beëindigd en twijfelt nu zelfs over de nieuwe baan die hij nog geen zes maanden geleden begon. Er is zelfs onzekerheid of de opleiding die hij heeft gevolgd wel de juiste keuze was. Twijfels overheersen.


Hij geeft zijn leven momenteel een zesje, maar droomt van een negen. Ondanks de eindeloze mogelijkheden en de tijd die nog voor hem ligt, voelt hij zich volledig vastgelopen. Hij weet het niet meer en zit diep in de put.


Als een stuurloos schip op een woelige zee slingert hij van het ene gevoel naar het andere, zonder houvast. Hij ziet geen rust in de onzekere toekomst die voor hem ligt.


En hij is niet alleen. Zoveel leeftijdsgenoten drijven stuurloos rond op diezelfde woeste zee, verdwaald in grote levensvragen en niet wetend hoe verder te gaan of welke richting te kiezen.


Gelukkig herkent zijn werkgever de potentie achter deze zoekende jonge man en is bekend met ACT (Acceptance and Commitment Therapy). Dit biedt een waardevol perspectief om de verborgen kwaliteiten in hem naar voren te brengen, juist nu hij het zo hard nodig heeft.


De wereld ligt aan zijn voeten; alles lijkt mogelijk, maar hij weet niet welke kant op te gaan.


Voor hem staan grote levenskeuzes op de drempel: op zichzelf gaan wonen, loopbaanvragen—moet hij iets heel anders gaan doen? Zijn relatie is voorbij, maar wat wil hij dan in een toekomstige relatie? Deze keuzes voelen vrij, maar tegelijkertijd ook verlammend door de onzekerheden die erbij komen kijken. En wat als er onverwacht grote levensgebeurtenissen op zijn pad komen, die extra ballast toevoegen? Zoals mijn collega in het maatschappelijk werk het noemt: “het verkeer van rechts.” Gebeurtenissen waar maar een paar woorden voor nodig zijn om de impact duidelijk te maken: verlies van een dierbare, verlies van werk, ernstige ziekte. Hoe sterk zal hij dan blijken te zijn?


We krijgen allemaal te maken met de uitdagingen die het leven vormen.


Het constante streven naar geluk, dat wordt ons als een belofte voorgeschoteld. Op sociale media, in reclames, op verjaardagen—de verhalen die we horen zijn vaak rooskleurig.


Gelukkig biedt ACT tools om dat innerlijke kompas te vinden. Het leert dat tegenslagen, angsten en onzekerheden deel mogen uitmaken van het proces. Ze hoeven geen grote monsters te zijn die geluk in de weg staan, maar kunnen juist de motoren zijn die kracht geven. Deze aanvankelijk onwelkome ervaringen en gevoelens zijn juist de elementen die groei mogelijk maken en nieuwe, waardevolle wegen laten ontdekken.


Dat hij zich nu zo verloren voelt, heeft hem juist op het pad naar ACT gebracht, en de motivatie gegeven om zelf verandering te willen aanbrengen. Dit maakt de eerste stap mogelijk: hulp zoeken en openstaan voor nieuwe inzichten.


Onzekerheid, angst, en die kritische stem in zijn hoofd worden onderdeel van dit proces. Ze zijn zelfs noodzakelijk om de belangrijke stappen in zijn leven te kunnen zetten.


Alleen al het inzicht dat hij in dit kennismakingsgesprek heeft opgedaan, geeft hem vertrouwen om dit nieuwe pad te bewandelen. Hij begint het te zien als een uitdaging, een persoonlijke reis die door weer en wind toch mooie plekken zal onthullen. Na de regen, hoe cliché het ook klinkt, komt uiteindelijk altijd weer die blauwe lucht tevoorschijn. Sterker nog, met wat oefening zal hij die blauwe lucht altijd in zichzelf kunnen vinden.


Ik kijk er enorm naar uit om samen op deze ontdekkingstocht te gaan, waar ik als gids mag leiden. Ik mag uitleg geven, verhalen vertellen, en getuige zijn van bijzondere, levensveranderende momenten.


Ook ik heb er alle vertrouwen in, omdat ik zijn nieuwsgierigheid zie en zijn intrinsieke motivatie om ervoor te gaan.


Zin in!


31 weergaven0 opmerkingen

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page